Doorgaan naar artikel

SodM: verbetering in denken over risico’s aardwarmte

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) signaleert dat financiers en beleidsmakers beter nadenken over risico’s bij boringen.

Dat stelt SodM in haar jaarverslag. De SodM gaf voor de zomer een scherp kritisch rapport uit over de risico’s in aardwarmteprojecten. Met name de tuinbouwprojecten zouden onvoldoende professioneel uitgevoerd worden.

Brief aan bedrijven

Uit het jaarverslag blijkt dat SodM al in oktober 2016 alle partijen en koepel DAGO een brief stuurde waarin het aankondigde strenger te gaan controleren en handhaven op aardwarmteprojecten. Na die brief is er dus die verbetering opgetreden, stelt SodM.

SodM is overigens in 2016 overgegaan op een nieuwe manier van controleren en op elke sleutelpositie zijn nieuwe mensen neergezet, blijkt uit het jaarverslag. SodM stelt ook al eerder in jaarverslagen over risico’s rond aardwarmte te hebben geschreven.

Foto: Wick Natzijl

Foto: Wick Natzijl

Meer overtredingen

SodM zegt in 2016 meer zware overtredingen te constateren per inspectie. De aardwarmte en zoutinstallaties doen het daarbij slechter dan de gas- en oliewinning, schrijft de organisatie. SodM zegt met name in de boorfase van putten ‘veel interventies’ te hebben gepleegd. Zo legde SodM een geothermieproject stil, onder andere vanwege het incorrect plaatsen van de verbuizing in het boorgat, plus het niet volledig uitvoeren van een inspectie op veiligheidsapparatuur.

10 waarschuwingen

Toch blijkt dat SodM op 361 inspecties van mijnbouwwerken (aardwarmte, gas- en olie en zoutwinning) in totaal tien waarschuwingen heeft gegeven. Vijf keer is bestuursdwang opgelegd en een keer is een project stilgelegd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin