Doorgaan naar artikel

Noord-Holland wil alle kassen in clusters in 2050

Clustering van kassen heeft grote meerwaarde voor de energietransitie zonder fossiele brandstof.

Voor de provincie Noord-Holland heeft Greenport Noord-Holland Noord twee modellen opgesteld, waarbij net als nu 57% van de kassen in een glastuinbouwgebied opereren en een model waarin het lukt alle kassen in drie gebieden te plaatsen. Dat meldt Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in een brief aan Provinciale Staten.

50% warmtevraag in 2050 ingevuld met aardwarmte

Dat zou betekenen dat aardwarmte in 2050 circa 50% van de warmtevraag kan invullen. Zonder clustering is dat 30% van de warmtevraag. Het clusteren van bedrijven vergroot de kans om gebruik te maken van zaken als rest- en aardwarmte.

Bij volledige clustering van de kassen is biomassa van hout ook niet meer nodig. Zonder clustering zou 20% van de warmtevraag nog uit houtstook moeten komen, waarbij 75% van het hout van buiten de provincie moet worden ingevoerd. Het aandeel van de WKK in warmtelevering zou dalen naar 20% als alle kassen in drie gebieden komen te liggen, waar dat 30% als de kassen op de huidige plaats blijven staan.

Groei aantal windmolens

In het onderzoek wordt uitgegaan van een groeiend aandeel hernieuwbaar gas dat uit elektriciteit kan worden opgewekt via windmolens. De glastuinbouw heeft zonder clustering dan 195 windmolens nodig om de fossiele aardgas te vervangen met hernieuwbaar gas. Dat is een enorme opgave voor windmolens op land. Met clustering in drie gebieden gaat het nog altijd om 80 windmolens.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin