Doorgaan naar artikel

Meer overheidsgaranties tuinbouw

Het ministerie van Economsiche Zaken verwacht dat het vaker garant zal staan voor duurzame investeringen in de (glas)tuinbouw.

Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van EZ. Zo zal voor de aardwarmtegarantieregeling het bedrag voor uitstaande garanties de komende jaren snel toenemen. Van € 74 miljoen in 2016 stijgt het garantiebedrag naar € 175 miljoen in 2018. Daarbij gaat het ministerie ervan uit dat jaarlijks ruim € 66,6 miljoen wordt uitgezet aan garanties aan bedrijven in tuinbouw, maar in toenemende mate ook aan andere partijen uit de energiesector.

De garantieregeling aardwarmte is verlengd omdat verzekeraars nog altijd niet inspringen om risico’s bij warmteboringen af te dekken. Er is 1,4% kans op een volledige en 7,6% op gedeeltelijke mislukking, of tegenvallende warmteopbrengst. Om eventuele uitbetalingen op te vangen is een reserve van € 9 miljoen vrijgemaakt en is de provisie 7%. Daar is voldoende om jaarlijks die € 66,6 aan nieuwe garanties te verstrekken. De regeling staat los van andere garantieregelingen zoals de SDE+ regeling.

Borgstellingsregeling

Verder verwacht het ministerie van EZ dat de garantie sterk groeit aan de land- en tuinbouw voor duurzame investeringen in de regeling Borgstelling MKB Landbouwkredieten. Van € 318 miljoen in 2016 zal dat garantiebedrag oplopen naar € 518 miljoen, zo is de verwachting van het ministerie. Deze regeling dekt een deel van de risico’s voor banken op krediet aan de land- en tuinbouw. In de periode 2009 tot en met 2015 moest uit de regeling vele miljoenen aan verliesdeclaratie worden uitgekeerd. De komende jaren verwacht het ministerie van EZ een daling aan verliesdeclaraties. Investeringen in de Groen Label Kassen vallen onder de Borgstellingsregeling Landbouw Plus. Daarvoor is 70% van maximaal € 2,5 miljoen van bankfinanciering onder te brengen in de regeling.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin