Doorgaan naar artikel

Kamp: strengere toets bij aardwarmte

Wie geothermie-projecten wil uitvoeren, wordt strenger getoetst op technisch en financieel vlak.

Dat is volgens minister Henk Kamp (EZ) een uitvloeisel uit een kritisch rapport van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over geothermie. Kamp werkt al bijna een jaar aan een verbeterplan geothermie met meer aandacht voor veiligheid. Kamp zegt dat in antwoorden op Kamervragen van de SP.

Zo overlegt Kamp met SodM om de technische toetsing van projecten aan te passen. Met het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) praat Kamp over financiële toetsing van partijen. EBN moet voortrekker worden in geothermie, ook als deelnemer.

Aardbevingsgevoelig

Kamp schrijft verder in de Kamerbrief dat hij laat onderzoeken wat de risico’s zijn van boringen in aardbevingsgevoelige gebieden, zoals Oost-Brabant en Limburg. Hij onderzoekt of regelgeving moet worden aangepast. Zo kunnen in het Ontwerp Structuurvisie Ondergrond gebieden worden uitgesloten van aardwarmte. Kamp studeert op adviezen uit het rapport van SodM op dit punt. Dat betekent vertraging voor al uitgegeven vergunningen.

Gaswinning

Ook de combinatie gaswinning en aardwarmte mag geen risico opleveren in een gebied. Daarover adviseert TNO en SodM de minister reeds. Kamp ziet overigens geen aanleiding om voor zeer diepe aardwarmteboringen (ultradiep) nog aparte regels op te stellen.

‘Intrekken als nodig’

Ook stelt Kamp dat meer aandacht moet komen voor langetermijnplannen van bedrijven voor onderhoud en ontmanteling van installaties na de economische levensduur. Daarbij stelt Kamp dat voldoende instrumenten zijn om veiligheid af te dwingen. Kamp: “Vergunningen worden niet eeuwigdurend afgegeven, maar afgestemd op de duur van de productie. De Mijnbouwwet biedt daarbij de mogelijkheid om vergunningen in te trekken als daar aanleiding toe is.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin