Doorgaan naar artikel

Nieuwe garantieregeling voor financiering aardwarmte

Met een nieuwe garantieregeling wil het kabinet financieringsproblemen voor onder meer aardwarmteprojecten wegnemen.

Dat blijkt uit de regeling Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit (GO ETFF) die minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft gepubliceerd. De regeling kan ondernemers helpen makkelijker bankfinanciering te krijgen, omdat de overheid garanties afgeeft aan geselecteerde kredietverstrekkers.

Over de streep trekken

Volgens Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie, kan de nieuwe regeling absoluut helpen om geothermie sneller te ontwikkelen. Ondanks de bestaande stimuleringsregelingen als SDE+ en de garantieregeling aardwarmte blijkt het soms lastig om aardwarmteprojecten te financieren. Een garantieregeling voor financiering kan banken over de streep trekken, verwacht Schoof.

Vreemd vermogen

De regeling wordt tot 2019 uitgevoerd als proef en kan 50% van het benodigde vreemd vermogen dekken met garanties. De Staat stelt zich garant voor de nakoming van alle aflossingsverplichtingen van de ondernemer tot maximaal 80% van de waarde van de lening, zo staat te lezen in de lening. Belangrijke voorwaarde is wel dat de onderneming en het plan voldoende solide zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin