Doorgaan naar artikel

Meer aandacht bestrijdingsmiddelen in zwemwater

De gemeente Westland wil de komende maanden kijken naar maatregelen om de kwaliteit van het zwemwater in zwembad Prinsenbos te verbeteren.

In het zwemwater zijn overschrijdingen gevonden van normen voor de bestrijdingsmiddelen dichloorvos, dimethoaat en imidacloprid, maar geen gevaarlijke gehaltes voor de volksgezondheid.

GroenLinks had gevraagd om maatregelen en monitoring in het zwemwateronderzoek. Dat tweewekelijkse onderzoek van de provincie Zuid-Holland draait echter niet om middelenresten, maar algen en bacteriën. Het meetnet voor bestrijdingsmiddelen trekt wel maandelijks monsters uit oppervlaktewater.

Lastige kwestie

Volgens wethouder Bram Meijer van de gemeente Westland is er ruimte om met politieke partijen verder te studeren op maatregelen voor Prinsenbos in een raadsinformatieavond. “Daar zoomen we in op waterkwaliteit en kwantiteit, we kunnen dan ook ingaan op de kwaliteit in Prinsenbos en welke concrete mogelijkheden er zijn, maar ik zeg erbij dat het een lastige is.”

Handhaving

De maatregelen voor verbetering van de zwemwaterkwaliteit op gebied van bestrijdingsmiddelen zijn afgesproken in het Afsprakenkader Emissieloze Kas. Gemeente en tuinders vervullen hierbij een belangrijke rol, aldus Meijer.

Meijer noemde in zijn antwoord niet de naderende zuiveringsplicht voor tuinders. Wel zei hij dat handhaving een bijzonder arbeidsintensieve opdracht is die evenwel ‘polder voor polder’ plaatsvindt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin