Doorgaan naar artikel

Gemeente grotere stem in caravanstalling kassen

Provincie Zuid-Holland wil gemeentes meer vrijheid geven om caravanstalling toe te staan in lege kassen.

Dat zou een versoepeling betekenen van het huidige beleid van de provincie. In een notitie voor toekomstig ruimtelijk beleid schrijft Zuid-Holland dat functiewijzigingen van kassen ‘veelvuldig voorkomen’ binnen en buiten glastuinbouwgebieden. In een aantal gevallen heeft de provincie hieraan zelf meegewerkt door een ontheffing af te geven, omdat er sprake was van bijzondere omstandigheden.

Afwegingsruimte voor gemeente

Vanwege het aantal afwijkingssituaties lijkt de provincie open te staan voor de meer lokale afwegingsruimte voor gemeentes. Zuid-Holland sorteert daarmee voor op de nieuwe Omgevingswet in 2018. In een startnotitie schrijft de provincie dat ze de vernieuwing al snel wil invoeren en niet op de nieuwe Omgevingswet wil wachten.

Het bestaande provinciale beleid is terughoudend op dat punt. Functiewijziging van oude kassen kan ten koste gaan van het functioneren van het glastuinbouwgebied als geheel. De beschikbare ruimte voor de glastuinbouw en daaraan gerelateerde functies worden beperkt. Ook de toekomstige ontwikkeling van het glastuinbouwgebied kan zodoende belemmerd worden, zoals de mogelijkheden voor herstructurering.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin