Doorgaan naar artikel

Extra opbrengst uit geothermie

Een warmtepomp biedt de mogelijkheid om geothermie-warmte verder uit te koelen, en zo het energie rendement te vergroten.

Volgens een rapport van Energy Matters voor Kas als Energiebron weet aardwarmte-project Green Well Westland in Honselersdijk dankzij een warmtepomp (en wkk) 1 miljoen kuub aardgas besparen, ofwel een extra jaarlijkse energiebesparing te realiseren van maar liefst 14% (exclusief het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp). Door de extra warmte-benutting kunnen aardwarmteclusters bijvoorbeeld meer glastuinbouwbedrijven laten aansluiten op het warmtenet.

Foto: ANP

Foto: ANP

Retourwater uitkoelen

Bij geothermie-telers A+G van den Bosch Tomatoes in Bleiswijk, bij Ammerlaan “The green innovator” in Pijnacker en bij Gebr. Duijvestijn in Pijnacker wordt op eenzelfde wijze retourwater verder uitgekoeld middels een warmtepomp (en wkk). Ook bij Warmte Bedrijf Bergschenhoek, waar momenteel een geo-installatie in ontwikkeling is, zal de inzet van warmtepompen een belangrijke rol gaan spelen. Afhankelijk van de brongegevens, de capaciteit van de warmtepomp en de haalbare inzetbaarheid van de warmtepompen wordt een jaarlijkse verhoging gerealiseerd van 10 tot 30% duurzame energie.

Injectie-temperatuur

Bij een gemiddelde productietemperatuur van een geothermiebron van 81 graden Celsius ligt de gemiddelde injectie temperatuur rond de 34 graden. Bij toepassing van een warmtepomp wordt de gemiddelde injectie temperatuur verlaagd naar 15 graden, waardoor tot 40% meer hernieuwbaar energievermogen beschikbaar komt. Voor deze energiebesparingstechnieken zijn subsidie- en fiscale regelingen beschikbaar. Warmteterugwinning middels een warmtewisselaar en warmtepomp valt onder de fiscale regeling EIA.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin