Doorgaan naar artikel

Regeling Groenprojecten wordt aangescherpt

De Regeling Groenprojecten wordt mogelijk aangescherpt voor kassen. Alleen niet-fossiele energiesytemen passen straks in de groene financieringsregeling.

Dat blijkt uit een voorstel waarover de Tweede Kamer nog komt te spreken. In deze nieuwe regeling – gericht op de groep meest duurzame bedrijven – komen alleen investeringen in een niet-fossiele energievoorziening in aanmerking voor een aantrekkelijker groene financiering. Het gaat om investeringen in energie plus de bouw van de kas als teeltruimte.

Op basis van de huidige versie van de groenfinancieringsregeling zijn investeringen in ‘fossiele, niet-duurzame brandstoffen die gelijktijdig opwekken van warmte en kracht’, nog toegestaan, stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een toelichting.

Focus regeling op CO2

Het accent gaat van energie-efficiënte naar CO2-emissie. ‘In de regeling is het projectvermogen voor de Groen Label Kas aangepast omdat de energieprestatie van onder meer de Groen Label Kas nu beleidsmatig wordt vastgesteld door de CO2-emissie in plaats van energie-efficiëntie’.

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Groen Label Kas aanpassen

Wat dat betekent voor andere regelingen (zoals MIA, Vamil en toegang tot het Borgstellingsfonds) waar een Groen Label Kas verklaring voor nodig is, is nog niet duidelijk. Stichting Milieukeur kondigde eind vorige maand aan dat het werkt aan een herziening van het certificatieschema Groen Label Kas, ‘waarin criteria gericht op de reductie van CO2-emissie worden uitgewerkt’. De bedoeling is om dat herziene schema dit jaar nog van kracht te laten worden. Binnenkort worden stakeholders uitgenodigd om op deze wijzigingsvoorstellen inspraak te leveren.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin