Doorgaan naar artikel

Tuinbouwbanden Westland en China krijgen vorm

Het bezoek van een Zuid-Hollandse tuinbouwdelegatie aan de Chinese provincies Shandong en Hebei lijkt samenwerking een stap dichterbij te brengen.

Dat blijkt uit een verslag van het bezoek van de provincie Zuid-Holland. In Dezhou (provincie Shandong) is een moderne kas van 7 hectare gebouwd met de technologie van Zuid-Hollandse bedrijven. De burgemeester van Dezhou gaf tijdens het bezoek aan meer van dergelijke grootschalige kassen te willen bouwen, voor tomatenproductie.

Aardwallen

Naast de groei van hoogtechnologische tuinbouw, kunnen Nederlandse bedrijven ook een rol spelen in de ontwikkeling van meer laagwaardige aardwallenkassen. In China zijn 150.000 van deze kassen. Met Zuid-Hollandse technologie kan de productie ook in deze kassen worden verdubbeld.

Het bedrijf Hoogendoorn heeft hiervoor in Dezhou een computer aangeboden voor een eerste pilot. Ook de demonstratie aardwallen kas die in april in Bleiswijk is geopend past in deze strategie. Dezhou toonde duidelijk interesse om de samenwerking met het Greenportcluster te intensiveren. Begin 2018 brengt Dezhou met 40 bedrijven een bezoek aan Westland.

Tegenbezoeken

In de provincie Hebei is met het Hebei Agriculture Department een overeenkomst gesloten om nader uit te werken hoe met Nederlandse kennis de landbouw ontwikkeld kan worden. Eind juni vond daarvoor al een tegenbezoek plaats vanuit de provincie Shandong in Westland, in samenwerking met Lentiz en Demokwekerij Westland. In september vindt vervolgens een bestuurlijk bezoek plaats van de provincie Hebei aan Zuid-Holland. Daar moeten de eerste contouren van een gezamenlijke strategische aanpak besproken worden.

Een van de bedrijven in Shandong (Agri Garden) heeft in november 2016 een vestiging geopend in Westland en is zeer actief betrokken bij diverse tuinbouwprojecten in China, in nauwe samenwerking met Zuid-Hollandse bedrijven uit het Greenportcluster en kennisinstellingen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin