Doorgaan naar artikel

Noordelijke glastuinders krijgen bedrijfswaterscan

Glastuinders in Zuid-Oost Drenthe en Groningen gaan samen met provincie, gemeente en waterschap de waterkwaliteit verbeteren.

De noordelijke glastuinders werken samen met de waterschappen Hunze en Aa’s en Vechtstromen, de gemeenten Emmen, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde en de provincies Groningen en Drenthe. Ze doen dat in het maandag 17 juli door de bedrijven en overheden ondertekende project DuurSaam Glashelder (pdf).

Subsidie voor bedrijfswaterscan

LTO Glaskracht Nederland heeft zich sterk gemaakt voor geld uit subsidiepot Deltaplan Agrarisch Water. Hiermee kunnen glastuinders uit Noordoost-Nederland een bedrijfswaterscan laten maken. Met het hele project zijn enkele tonnen gemoeid.

Als de nog aan te vragen subsidie inderdaad afkomt, zal een nog aan te trekken onafhankelijk adviesbureau de scans dit najaar gaan uitvoeren bij de tuinders die zich hier vrijwillig voor kunnen aanmelden.

“Deelname is niet verplicht”, stelt Cees Ruhé, regionaal voorzitter van LTO Glaskracht. “Maar het is wel zo dat de waterschappen de monitoring van de waterkwaliteit de komende jaren zal gaan opvoeren.”

‘De wind van voren van waterschappen’

Volgens Ruhé is het net als in andere glastuinbouwgebieden zo dat die kwaliteit ondanks vermindering van emissie toch jaar op jaar te wensen over blijft houden. “We krijgen als tuinders elk jaar de wind van voren. Maar het is heel moeilijk om dat op dit of dat bedrijf te plakken. Daarom willen we de kennis over het beter om gaan met het bedrijfswater bundelen en delen. Dat is ook in het belang van de tuinders die meedoen in het collectief gietwaterproject in dit gebied.”

Het project staat los van de voor alle glastuinders wettelijk verplichte waterzuivering. In het betreffende gebied is één collectief gevormd, maar de meerderheid van de tuinders regelt de waterzuivering individueel.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin