Doorgaan naar artikel

Miljoenen voor tuinbouw Zuid-Holland ingezet

Het Zuid-Hollandse beleid dat de glastuinbouw moet stimuleren, krijgt vorm na een aantal recente besluiten.

Daarmee komen miljoenen euro’s beschikbaar voor onder meer de glastuinbouw. Zo besloot Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland recent 35 miljoen aandelen van € 1,00 te nemen voor de oprichting van Energiiq Energie-innovatiefonds Zuid-Holland.

Dat geld wordt ingezet om de energietransitie in de glastuinbouw te versnellen. Het projectbureau InnovationQuarter voert de regeling uit deels gericht op glastuinbouw. In de organisatie zijn accountmanagers tuinbouw aangesteld. De miljoenen zijn onderdeel van een stimuleringsbeleid voor Zuid-Holland. De groei van het aantal banen blijft achter in Zuid-Holland.

Coalitie HOT

Ook vlak voor het reces besloot Provinciale Staten geld te steken in de herstructurering van het Westland. Als deelnemer in Coalitie HOT steekt Zuid-Holland € 3,8 miljoen in het opruimen van obstakels om percelen glastuinbouw te vormen. De bijdragen voor de energietransitie en Coalitie HOT waren al aangekondigd.

Waterbank

Een geringere bijdrage levert de provincie aan een waterproject voor onder meer glastuinbouw. Zuid-Holland draagt € 30.000 bij aan onderzoek of grootschalige opslag van zoetwater in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam haalbaar is.

In het project COASTAR (Coastal Aquifer Storage And Recovery) werken overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen aan onderzoek naar de mogelijkheid van een waterbank voor zoetwater.

Waterproject Prominent

De afgelopen jaren zijn al kleinschalige waterprojecten uitgevoerd, waarbij zoetwater wordt opgeslagen in de ondergrond als bron van gietwater voor de land- en tuinbouw (onder andere bij Prominent tomaten in het Westland). Dergelijke projecten worden nu nog gezien als een kleinschalige maatregel die slechts lokaal kunnen worden ingezet. In het verloop zoeken de partijen naar een robuustere wateropslag.

Bekijk ook de fotoreportage: Ondergrondse seizoensopslag gietwater

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin