Doorgaan naar artikel

‘Garantieregeling Aardwarmte keert twee keer uit’

Van de twintig aardwarmteprojecten in de Garantieregeling Aardwarmte is aan twee aardwarmteprojecten een verliesdeclaratie uitgekeerd.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen over de begroting van het ministerie van Economische Zaken voor 2018. Een verliesdeclaratie wordt uitgekeerd als het gerealiseerde geothermisch vermogen lager is dan het vermogen dat verwacht werd op basis van bodemonderzoek. De garantieregeling van het ministerie van EZ dekt dat risico af tot 2022, zolang verzekeraars niet in deze markt stappen.

Kostendekkend

In de recent gepubliceerde evaluatie van de garantieregeling door Carnegie Consults was er nog maar een verliesdeclaratie op zestien deelnemende projecten. Aan dat bedrijf werd € 0,5 miljoen uitgekeerd. Ook met een tweede declaratie blijft de regeling kostendekkend, zo schreven de onderzoekers in 2016.

Regeling overbodig binnen drie tot zes jaar

In het rapport stellen de onderzoekers dat in glastuinbouwgebieden als Westland binnen drie tot zes jaar een garantieregeling overbodig raakt als meer kennis over de ondergrond gekoppeld wordt (van meerdere boringen). In een periode van drie jaar verwachten de onderzoekers een verdubbeling van het aantal projecten. Toch blijft de verlengde regeling door het ministerie vasthouden aan een premie van 7% van het gegarandeerde bedrag.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin