Doorgaan naar artikel

Biologisch middel leidde tot plantuitval tomaten

Onderzoek van Delphy toont volgens Rechtbank Rotterdam voldoende aan dat een biologisch middel heeft geleid tot het afsterven van tomatenplanten in 2016 bij een biologische teler.

Het middel (BC-Spray) zou moeten beschermen tegen botrytis, maar volgens Delphy leidt het middel tot een sterke inkrimping van de stengel en daardoor groeiremming. Als gevolg hiervan wordt de water- en voedingsopname belemmerd, waardoor de plant uiteindelijk afsterft.

Dat de middelenleverancier aan de teler dit middel heeft verkocht, is het gevolg van het aanleveren van onjuiste analyserapporten door de producent van het middel, zo blijkt uit de uitspraak in deze zaak. De analyserapporten zijn aangepast waarbij verkeerde waarden zijn overgenomen. Een fout die een fatale uitwerking had op een serie planten in 2016.

Onjuiste analyserapporten

De groothandel (leverancier aan de teler) vorderde in de rechtszaak dat de voorraad zou worden teruggekocht door de fabrikant, omdat de transactie door dwaling (onjuiste analyserapporten) tot stand was gekomen. De rechter wijst dit toe. Ook draait de fabrikant op voor de schadevergoeding van € 5.000 die de groothandel heeft uitbetaald aan de teler. In de uitspraak wordt geen melding gedaan van een mogelijk vervolgonderzoek naar het aanpassen van de analyserapporten door de fabrikant.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin