Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland zet tandje bij in Chinalobby tuinbouw

De komende maanden is een intensivering zichtbaar in officiële netwerkcontacten tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland met Chinese provincies en bedrijven.

De Nederlandse overheden in Zuid-Holland en bedrijfsleven hebben een aanzet gegeven voor een nieuwe Chinastrategie. Vorige maand vonden daarvoor twee strategische sessies plaats. Deze week was al een 40-koppige delegatie uit de provincie Yunnan te gast in Zuid-Holland.

Inkomende handelsmissie

Volgende week vindt een nieuwe handelsmissie plaats van Commissaris van de Koning Smit (Zuid-Holland) naar de provincie Hebei in China. Later deze maand komt een Chinese delegatie van die provincie met bedrijven naar Zuid-Holland om verdere samenwerking op gebied van water en tuinbouw te bespreken. De provincie Zuid-Holland onderhoudt sinds 1993 relaties met de provincies Hebei en Shanghai Pudong in China. Met beide regio’s zijn in het eerste halfjaar van 2016 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten getekend (Memoranda of Understanding), waarin afspraken zijn gemaakt om samen te werken op thema’s als tuinbouw.

Investering van € 133 miljard

In Hebei staat volgende week bijvoorbeeld de nieuwe Special Economic Zone XiongAn op de agenda. De ontwikkeling van dit gebied, zo’n 130 kilometer ten zuiden van Beijing, gaat gepaard met een financiering van de Chinese Ontwikkelingsbank van € 133 miljard. De provincie wil graag aftasten in hoeverre dit kansen biedt voor Nederlandse expertise en bedrijven.

Aanzet nieuwe Chinastrategie

Het Nederlandse bedrijfsleven en overheden in Zuid-Holland spraken in april over de lobby richting China voor Nederlandse bedrijven. Er is gesproken over de balans tussen ‘dominee en koopman’: hoe bestaande contacten tot commerciële vervolgopdrachten kunnen leiden en hoe aan de andere kant over duurzaamheid gesproken kan worden met overheden. Nederlandse bedrijven kunnen daarbij het best in clusters opereren op de Chinese markt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin