Doorgaan naar artikel

‘Zoom preciezer in op glastuinbouw Westland’

Oppositiepartij Westland Verstandig wil meer details over het glas in de gemeente en wat in de toekomst nodig is.

Volgens die partij zijn die gegevens van nut om te bezien wat nodig is om Westland in de huidige positie te houden. Ook kan het nodig zijn om afwegingen te maken welke verdere inspanningen in Westland geleverd moeten worden – financieel – om de glastuinbouw en de ontwikkelingen daar omheen te handhaven en te versterken.

Hoeveel effectief netto glas in Westland?

De partij wil weten hoeveel effectief netto glas in de gemeente staat. De partij stelt dat de 2.400 hectare glas in de gemeente ook bestaat uit randen rondom kassen of siertuinen van woonkavel, of tussenkavels, nu in gebruik om geiten te weiden.

Ouderdom kassen onderzocht

In het kader van Coalitie HOT is over de ouderdom van de Westlandse kassen wel onderzoek gedaan onder leiding van oud FloraHolland-directeur Arnold Hordijk. Hij stelde dat anno 2012 circa 36% van de oppervlakte glastuinbouwcomplexen sinds 2000 vernieuwd.

Echter, nog circa 27% (710 hectare) van het areaal is ouder dan 1990, waarvan circa 60% zelfs ouder dan 1980. Hoewel deze oude complexen wellicht intern zijn vernieuwd, zal voor het merendeel van deze complexen nieuwbouw noodzakelijk zijn om op korte termijn toekomstbestendig te krijgen, aldus Hordijk in het rapport Moderne glastuinbouw Westland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin