Doorgaan naar artikel

Limburg hengelt naar Brabantse tuinders

Nog altijd heeft de provincie Noord-Brabant geen groen licht gegeven om drempels weg te nemen voor de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied Deurne.

De drie glasgroentebedrijven met een optie op grond in Deurne worden door de provincie Limburg met open armen ontvangen, mocht het niet tot een transactie komen in Brabant. Limburg heeft de eigen concentratiegebieden Siberië en Californië. Deurne ligt tussen Eindhoven en Venlo, hemelsbreed niet verder dan 15 kilometer.

130 hectare

Zover is het nog niet. Later deze maand neemt de provincie Noord-Brabant een besluit over de toekomst van het glastuinbouwgebied Deurne met een netto glasareaal van 130 hectare. Door nieuwe strikte stikstofwetgeving in de buurt van kwetsbare gebieden lijkt een normale bedrijfsvoering voor glastuinbouw in Deurne onmogelijk. De provincie Noord-Brabant is gevraagd een ontheffing te geven of de hardheidsclausule toe te passen.

‘Duur’ besluit

Het lijkt een Salomonsoordeel te worden voor de provincie die met de aandeelhouders heeft afgesproken de grond terug te kopen als in 2020 geen ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Het gaat de provincie dus vele miljoenen euro’s kosten als ze zelf besluit die ontheffing niet te verlenen. Een woordvoerder van gedeputeerde ruimte Erik van Merrienboer (PvdA) zegt dat het besluit langer op zich laat wachten dan voorspeld, maar deze maand nog zal Gedeputeerde Staten een besluit nemen, is de verwachting.

Haast geboden

Bronnen melden dat de PvdA-bestuurder er achter de schermen alles aan doet om toch tot ontwikkeling te kunnen overgaan. Voor Henk Rijsdijk van Tuinbouwontwikkeling Deurne is haast wel geboden. De aspirant kopers kunnen niet al te lang wachten. Mocht de ontwikkeling door kunnen, dan moet nog veel energie gestoken worden in het bouwrijp maken van de percelen. Nieuwbouw in Deurne zou dan op zijn vroegst in 2018 mogelijk zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin