Doorgaan naar artikel

GMO-onderzoek naar Kaaij Group

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft conservatoir beslag gelegd op onderdelen van Kaaij Group in verband met een GMO-onderzoek.

Vrijdag meldde de NVWA de inval en beslaglegging bij een teeltbedrijf vanwege een onderzoek rond GMO-subsidies. Uit gegevens van het Kadaster volgt dat het om tomatenbedrijf Kaaij Group gaat. De inval en beslaglegging op ‘panden en huis’ markeren het eindspel in een jarenlange rechtszaak over GMO-subsidie bij oud-telersvereniging FresQ. De bedrijven produceren gewoon verder, lopende het onderzoek naar een mogelijke rechtszaak.

Het gaat om een verdenking van subsidiefraude uit 2010. Sinds dat jaar worden regels rondom GMO-subsidie zeer scherp gehandhaafd. Met de bril van nu wordt naar oude zaken gekeken, zo klinkt het onder telersverenigingen. Vanwege de risico’s op boetes keren telersverenigingen zich ook af van de regeling.

Dat er nader (strafrechtelijk) onderzoek en mogelijk een rechtszaak tegen een oud-teeltbedrijf van FresQ zou komen, was overigens al aangekondigd in rechtbankzittingen over terugvordering van GMO-gelden van FresQ dit jaar en eind 2016.

Inkoopcontracten met vaste tomatenprijzen

Een belangrijk deel van die GMO-terugvorderingszaak bij FresQ draait namelijk om de periode rond 2010 met inkoopcontracten met vaste tomatenprijzen door verkoopdochter FresQ-RedStar met andere telers binnen telersvereniging FresQ. Kaaij en RedStar behoren tot hetzelfde concern. Een FresQ-bestuurder was verantwoordelijk voor die inkoopcontracten met RedStar. Dergelijke inkoopcontracten mogen niet onder GMO-voorwaarden.

Geen subside over werkelijke afzetprijs

Ook bij de verdeling van GMO-gelden binnen FresQ zijn problemen gezien. Die gelden werden verdeeld naar de omzet van telers. De contracttelers met vaste tomatenprijzen hebben zo niet de GMO-subsidie gekregen over de werkelijke afzetprijs, omdat RedStar vaak een andere (vaak hogere) verkoopprijs realiseerde.

Dat deze contracttelers benadeeld werden, heeft FresQ uitvoering tegengesproken in rechtszaken. Rond de periode 2009-2011 werden vaste prijzen zelfs verwelkomd door de telers om zo onder de hoede van RedStar te kunnen overleven.

Verband met uitspraak CBB

Het teeltbedrijf waarop beslag is gelegd wordt ervan verdacht sinds 2010 ‘onder valse voorwendselen enkele miljoenen euro’s aan GMO-subsidies te hebben aangevraagd en ontvangen’. Dat donderdag 18 mei de invallen werden gedaan, lijkt direct verband te houden met de uitspraak van de rechter voor het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bijna een maand eerder. Daarin blijven de terugvorderingsbesluiten van GMO-gelden op FresQ gehandhaafd (in totaal meer dan € 40 miljoen).

Voor dit verhaal zijn ook NVWA, het Functioneel Parket, DPA, Rabobank, CoalitieHOT en RedStar gevraagd om een reactie. Ze willen in deze fase niet reageren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin