Doorgaan naar artikel

EZ-jaarverslag roept vooral vragen op over GMO

In een reactie op het jaarverslag van het ministerie van EZ hebben politieke partijen 166 vragen ingediend.

Voor tuinbouw gaat het vooral om vragen over problemen met genetisch gemodificeerde (GMO) groenten en fruit. Zo willen de politieke partijen van het ministerie van Economische Zaken (EZ) meer weten over de nationale strategie voor GMO. Andere vragen gaan over de regeling SDE+ en de achterblijvende ontwikkeling van geothermie.

Terugvordering groente en fruit

Politieke partijen hebben opgevangen dat het bedrijfsleven zeer ontevreden is over de nieuwe nationale GMO-strategie en willen weten of deze in overleg met het bedrijfsleven wordt aangepast. Bovendien willen de politieke partijen meer inzicht in de terugvorderingszaken voor groente en fruit. In 2016 werd de begrotingsreserve apurement (bedoeld om financiële correcties op te vangen die Nederland vanuit de EU opgelegd kan krijgen) aangesproken vanwege de terugvordering van GMO-gelden uit voorgaande jaren. Daarnaast hoefde € 8 miljoen niet terugbetaald te worden na een rechtszaak, bleek uit het jaarverslag en is de betaaltermijn voor de GMO-regeling overschreden.

Geothermie

Ook willen de partijen weten waarom het aantal aanvragen voor de garantieregeling geothermie achterblijft. Ook de invloed van trage besluitvorming en noodzaak van vele vergunning moet het ministerie nader toelichten.

Het uitvallen of vertragen van verschillende duurzame energieprojecten in de SDE+-regeling is ook een onderwerp dat nadere toelichting behoeft, blijkt uit de vragenlijst. Daaronder bevinden zich ook geothermie-projecten.

CO2 en inkomenssteun

Politieke partijen willen ook de CO2-verrichtingen van de glastuinbouw in 2016 al opvragen. De glastuinbouw is gehouden aan meerjarige afspraken en loopt voor op schema. Achter de schermen wordt op dit moment door partijen nagedacht over nieuw energiebeleid met mogelijk strengere normen.

Inkomenssteun aan boerenbedrijven is ook onderwerp van een begrotingsvraag. Het ministerie wordt gevraagd het hoogste bedrag dat in 2016 aan inkomenssteun is uitgekeerd bekend te maken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin