Doorgaan naar artikel

‘Dwingender zijn bij herstructurering glas’

Een dwingender optreden van Coalitie HOT is nodig om herstructurering van glastuinbouw van de grond te krijgen. Ook moet niet alleen gemikt worden op aardwarmte.

Dat zegt Lucas Vos, topman van FloraHolland, in een dubbelinterview van Coalitie HOT met Cees Veerman. Fysieke herstructurering komt te langzaam van de grond door het herstel van de tuinbouwinkomsten. Toch is wachten gevaarlijk, stelt Vos, die pleit voor strakker beleid. Vooral bij de fysieke herstructurering in het Westland is het zaak dat hierin echt actie wordt ondernomen. “Dat houdt ook in dat we bijvoorbeeld gemeenten moeten ondersteunen wanneer particuliere woningen in de weg liggen. Een dwingender optreden is nodig om echt slagen te kunnen maken.”

Niet duidelijk is of hij pleit voor onteigening of voor meer opkoopruimte. Veerman is voorzitter van Federatie VruchtgroenteOrganisaties (FVO) en van de stuurgroep Coalitie HOT. FloraHolland is – net als FVO – ook aangesloten bij Coalitie HOT.

Bedrijven helpen met ontwikkeling buiten Westland

De focus ligt niet alleen op het Westland. “Toonaangevende bedrijven willen we behouden voor het Westland. Maar als het nodig is dat ze hun productielocaties buiten het Westland verder ontwikkelen, omdat er gewoon te weinig ruimte is, dan moeten we ze hierbij helpen.”

Lucas Vos (links) en Cees Veerman. - Foto: Photostudio G.J. Vlekke/Fotova

Lucas Vos (links) en Cees Veerman. – Foto: Photostudio G.J. Vlekke/Fotova

Volgens Vos dringt de tijd, aangezien het productaanbod in het buitenland sneller groeit dan in Nederland. “Een geluk voor ons is dat de vraag wereldwijd ook harder groeit dan het aanbod. Tegelijkertijd zie je in het buitenland ook grotere bedrijven ontstaan, met een sterke focus op een bepaald marktsegment. Hierdoor kunnen zij tegen lage kosten produceren en een grote markt bedienen.” Hij spreekt hier vooral over sierteelt.

Coalitie HOT herbeoordeelt de energie-agenda. Vos: “We zoeken uit of we alleen willen focussen op aardwarmte of ook op andere vormen van duurzame energie. Alles inzetten op één aardwarmtebron is riskant.”

‘Alles inzetten op één aardwarmte bron is riskant’

De vruchtgroentesector heeft volgens Veerman een voorsprong bij duurzame productie. Het belang van verduurzaming is volgens Veerman ook goed geland binnen de Federatie VruchtgroenteOrganisaties. “We streven ernaar om de milieu-impact in 2026 te hebben gereduceerd tot nul; daarvoor willen we onder meer in gesprek met retailers en maatschappelijke organisaties. We willen geen vijand meer zijn, maar een partner worden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin