Doorgaan naar artikel

Chinese zonnekas officieel geopend

De Chinese ‘Solar Greenhouse’-tuinbouwkas op het terrein van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research is officieel geopend.

Deze kas op zonne-energie is voorzien van hoogwaardige Nederlandse technologie en bootst de klimaat-omstandigheden na van een typische tuinbouwkas in China. Doel van het onderzoek in deze kas is dat Nederlandse leveranciers van tuinbouw-technologie beter in staat zijn om in China technologie te leveren die aansluit op de lokale omstandigheden en wensen. Daarmee kunnen Chinese telers de kwaliteit en opbrengst van hun gewassen verder verbeteren.

Tijdens het onderzoek worden er groenten zoals komkommer en tomaat in de kas geteeld. Komkommer is als eerste aan de beurt.

Komkommer is het eerste gewas in de Chinese zonnekas.

Komkommer is het eerste gewas in de Chinese zonnekas.

De kas maakt gebruik van zonne-energie die wordt opgeslagen in een betonnen muur. De prestaties van de kas worden vergeleken met die van bestaande zonnekassen in China. Het bouwwerk is voorzien van innovatieve Nederlandse technologie zoals een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. Aan de hand van demonstraties en experimenten kunnen Nederlandse leveranciers laten zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China.

Hoogwaardige Nederlandse technologie in Chinese traditionele kas.

Hoogwaardige Nederlandse technologie in Chinese traditionele kas.

Onder andere commercieel adviseur van de Chinese ambassade Guosheng Zhang verrichtte de officiële opening. Partners in International Business (IPB), een groep van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China, heeft het onderzoek van het Chinese Solar Greenhouse opgezet. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en metropoolregio Rotterdam Den Haag financieren het project om de voordelen van Nederlandse technologie en kennis voor de Chinese tuinbouw te promoten.

Officiële opening Chinese muurkas.

Officiële opening Chinese muurkas.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin