Doorgaan naar artikel

Westland verkent systeem woonrechten glastuinbouw

Gemeente Westland wil een volgende stap zetten in het oplossen van knelpunten in de herstructurering van glastuinbouw.

Er wordt gestudeerd op een stelsel van woonrechten, waardoor het voor bewoners mogelijk wordt groter te wonen in glastuinbouwgebieden. Ook is het een manier om in de weg liggende woningen of bedrijven uit glastuinbouwgebieden te krijgen. Iemand die groter wil wonen kan dat via de aankoop van woonrechten via een compensatiefonds. Daarmee gaat de woonwens niet ten koste van glastuinbouwareaal.

Het instrument woonrechten wil de gemeente inzetten in gebieden waar Coalitie HOT herstructureringsprojecten inzet. Eerder werden al zogenoemde koopopties ingevoerd voor braakliggend glastuinbouwpercelen. Daarmee kunnen percelen snel voor herstructurering ingezet worden.

Bedrijfswoningen

Ook op het gebied van bedrijfswoningen wordt mogelijk nieuw beleid ontwikkeld in Westland. Het gaat om woningen die in lintbebouwing staan en herstructurering niet in de weg staan. Er lijkt draagvlak om hier voor knelgevallen de status bedrijfswoning te laten vervallen. Dat maakt een woning beter verhandelbaar, waardoor veelal oudere bewoners (vaak oud-tuinders) kunnen vertrekken naar geschiktere woningen voor ouderen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin