Doorgaan naar artikel

‘Nieuw investeringsfonds versterkt HOT’

Het investeringsfonds waarover The Greenery gesprekken voert met financiers voor de voedingstuinbouw kan de herstructureringsopdracht van Coalitie HOT versterken.

Het nieuwe investeringsfonds staat los van Coalitie HOT. De fondsen die partijen achter Coalitie HOT inrichtten zijn bedoeld om percelen vrij te maken voor nieuwe investeringen. Het investeringsfonds waaraan The Greenery bouwt, staat juist investeringen in bedrijven voor. De fondsen kunnen elkaar versterken, verwacht Thijs Jasperse, woordvoerder van Coalitie HOT. Ook de gemeente Westland voorziet dat het nieuwe fonds aanvullend kan functioneren op bestaand herstructureringsbeleid.

Tussenstation

HOT was niet betrokken bij de gesprekken voor het nieuwe fonds dat de herstructurering kan aanwakkeren. Jasperse: “De fondsen die zijn ingericht in het ontwikkelbedrijf van Coalitie HOT zijn een tussenstation om ruime percelen te ontwikkelen, door huizen uit te kopen, sloten te verleggen en dergelijke. Die gelden zijn niet bedoeld om te ondernemen, zoals het nog op te richten fonds beoogt. Eigenlijk maken we zo ruimte voor investeringen uit het fonds waar The Greenery aan werkt.”

Bewijs van vertrouwen

Ook uit kringen van de Rabobank wordt door bronnen bevestigd dat de fondsen naast elkaar kunnen bestaan en elkaar niet hoeven te bijten. De Rabobank komt mogelijk later deze week met een officiële reactie op het investeringsfonds. In het nieuwe fonds gaan banken, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en andere investeerders deelnemen. Dat financiers van buiten de sector interesse tonen, is op zichzelf een bewijs van vertrouwen in de sector, aldus Jasperse.

Grote investeringen

In eerste instantie lijkt het fonds een uitkomst voor de grote investeringen die nodig zijn voor herstructurering van verouderde glastuinbouwgebieden en individuele bedrijven die door de slechte rendementen tussen 2010 en 2015 veel achterstallig onderhoud hebben opgelopen. Maar ook vollegrondsgroente- en fruittelers kunnen investeringsplannen indienen.

The Greenery hoopt op een fondsomvang van € 150 tot 300 miljoen, bestemd voor de voedingstuinbouw. Als dat (denkbeeldig) puur in nieuwe kassen gestoken zou worden, zou dat grofweg gaan om 150 tot 300 hectare.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin