Doorgaan naar artikel

Convenant brijnwater in groeiend glasgebied Luttelgeest

Om in de toekomst voldoende gietwater beschikbaar te houden voor het groeiende glastuinbouwgebied Luttelgeest moeten bedrijfsleven en overheid het dossier brijnwater oplossen.

Daarvoor ondertekenen provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland, ondernemers uit het kassengebied Luttelgeest en LTO Glaskracht Nederland woensdag 15 maart een convenant.

Dit is noodzakelijk om het gebied verder te kunnen ontwikkelen, schrijven de initiatiefnemers. Met het convenant leggen zij de afspraken voor de uitvoering vast, zodat er eind 2018 een realistische oplossing is.

Zouter grondwater

In de huidige situatie gebruiken tuinders regenwater in combinatie met grondwater voor de gietwatervoorziening. Regenwater is heel zuiver en daarmee zeer geschikt als gietwaterbron. Maar er is niet genoeg beschikbaar en daarom wordt het gemengd met grondwater.

Het Flevolandse grondwater is zouter dan het regenwater en moet ontzout worden. Het nadeel van dit proces is, dat er als restproduct zout water overblijft. Dit zogenaamde brijn wordt nu teruggepompt in de bodem. Om in de toekomst ook goed en zuiver grondwater te houden, moet hiervoor een andere oplossing gevonden worden, aldus de initiatiefnemers.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin