Doorgaan naar artikel

Telers snel duidelijkheid geven over opkoop glas

De gemeente Westland moet tuinders aan de rand van Kwintsheul zo snel mogelijk opkopen, om ze duidelijkheid te geven over de toekomst.

Nu staan deze bedrijven op slot. Dat stelde de gemeenteraad van Westland dinsdag over het besluit om op de grond van deze bedrijven een wet voorkeursrecht in te stellen voor woningbouw. De tuinders kunnen de grond dan alleen verkopen aan de gemeente.

De gemeenteraad noemt het op slot zetten van de bedrijven een zwaar middel, maar de enige mogelijkheid om projectontwikkelaars buiten de deur te houden en zo de prijs niet al te zeer op te drijven voor sociale woningbouw, bij de kleine kern Kwintsheul. Woningbouw is nodig om de leefbaarheid van de kern niet door een ondergrens te laten zaken, stellen alle politieke partijen.

Duurzaam glas

Wel moet de gemeente de tuinders zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de toekomstige bestemming van de 6,1 hectare glas. Met lopende procedures bij gemeente en provincie Zuid-Holland kan het drie jaar duren voordat de bedrijven worden opgekocht, en langer als er moet worden onteigend. Wethouder Theo Duijvestijn wil het in een kortere periode doen. “We gaan eerst met de provincie praten, omdat het over duurzaam glas gaat en in het verleden de provincie kritisch was op het laten verdwijnen van duurzaam glas. Dat verwacht ik nu niet, omdat het belang van Kwintsheul evident is. Daarna gaan we zo snel mogelijk contact opnemen met de tuinders.”

Voordat verwerving kan plaatsvinden, moet een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld. De politieke partijen willen de gronden weer vrij verhandelbaar maken als Zuid-Holland niet meewerkt aan de woningbouw.

Eerdere woningbouwplannen in Westland, in de Westlandse Zoom. - Foto: Westland

Eerdere woningbouwplannen in Westland, in de Westlandse Zoom. – Foto: Westland

Snel opkopen, prijzen stijgen

Oppositiepartij Westland Verstand wil de bedrijven maar alvast opkopen en zo het risico overnemen van de tuinders. Volgens de LPF stijgen prijzen voor grond in de gemeente nu zo snel, dat het ook verstandig is snel de gronden op te kopen.

Duijvestijn stelde in de gemeenteraad dat het niet te verwachten is dat de 6,1 hectare glas geheel gecompenseerd wordt in de gemeente. Het zal betekenen dat het areaal in de gemeente licht daalt. Wel zijn er mogelijkheden dat met het uitplaatsen van woningen in de lopende herstructurering, her en der tuinbouwgrond wordt gewonnen. Daarvoor is een fonds opgesteld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin