Doorgaan naar artikel

Onzekere fase energiebeleid glastuinbouw 2030

In 2017 worden CO2-doelstellingen opgesteld voor de lange termijn (na 2023). De verkiezingen spelen daarin een cruciale rol.

Bij de verkiezingen van volgende maand speelt een initiatief-klimaatwet van PvdA en GroenLinks een mogelijk belangrijke rol. Een klimaatwet betekent een extra CO2-reductie voor de glastuinbouw van 3,06 megaton in 2030 ten opzichte van de Europese voorstellen voor dat jaar. Voorlopig rekenen de onderzoeksbureaus nog aan deze EU-voorstellen.

Jaarlijkse klimaatbegroting met concrete maatregelen per sector

Als de Klimaatwet er komt, moet het kabinet ook eens in de 5 jaar een klimaatplan maken waarin staat hoe de doelen precies gehaald worden. Verder moet er een jaarlijkse klimaatbegroting komen. Het kabinet moet dan per sector aanvullende concrete maatregelen noemen als het jaardoel niet gehaald wordt. De glastuinbouw loopt nu nog voor op haar CO2-doelstellingen. Of dat ook zo zal zijn in geval van een nieuwe klimaatwet, valt nog te bezien, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Aannames kloppen niet

Sommige aannames en voorspellingen van de landelijke overheid beschrijven niet de juiste impact. Het belangwekkende rapport Nationale EnergieVerkenning (NEV) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat bijvoorbeeld uit van een stijgende electriciteitsprijs in 2035 naar € 65 per megawattuur.

Voor een gemiddeld glastuinbouwbedrijf betekent dat volgens het ministerie van EZ een directe kostenstijging van € 5.610 per jaar bij een verbruik (gemiddeld) van 170.000 kWu. Het zou betekenen dat de energiemix op een bedrijf fundamenteel wijzigt, maar die effecten beschrijft het ministerie niet.

Overigens staat in diezelfde energieverkenning dat de olieprijs in dat jaar boven de honderd dollar ligt en de gasprijs op € 0,30. Deze prijzen zijn fors naar beneden bijgesteld ten opzichte van eerdere energieverkenningen door de onzekere toekomstverwachting.

Dit is een passage uit het omslagartikel ‘Niet te snel denken dat tuinbouw CO2-doel wel haalt’ uit editie 4 van Groenten&Fruit.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin