Doorgaan naar artikel

Met ontheffing ACM af van star piektarief

Netwerkbeheerder Westland Infra gaat de komende week met toezichthouder ACM in gesprek over de realisering van een Smart Grid. Westlandse tuinders zouden dan flexibeler met hun vraag en aanbod van stroom, gas, warmte en CO2 kunnen gaan werken.

Als Westland Infra er volgende week uitkomt met de Autoriteit Consument en Markt, dan zou de pilot met een Smart Grid in de tuinbouwstreek begin zomer van start kunnen gaan. Dat is de inschatting van Arno van Scheijndel van de Westlandse netbeheerder.

Smart Grid is een infrastructuur waar op termijn commodities als elektriciteit, groen gas, CO2 en warmte beter regelbaar en vrij uitwisselbaar tussen leveranciers en afnemers verhandeld en geleverd kunnen worden. Het principe van zo’n slim net wordt nu nog geblokkeerd door de wettelijk geregelde tariefstructuur uit 1999.

Heel jaar afgerekend op piek

De grootste pijn die dat bij tuinders oplevert is het feit dat een bedrijf een heel kalenderjaar wordt afgerekend op de hoogste afnamepiek. Dat heeft tot gevolg dat tuinders worden beperkt in hun keuze van energie- en warmtebronnen, terwijl met name in lente, zomer en herfst er op het net veel ruimte is voor hogere piekbelastingen.

Minder rigide omgaan met energie- en warmtevraag en -aanbod van tuinders. Foto: Kuppens Fotografie

Minder rigide omgaan met energie- en warmtevraag en -aanbod van tuinders. Foto: Kuppens Fotografie

Contractwaarde verhandelbaar

“In de pilot met de Smart Grid zou Westland Infra die flexibiliteit wel kunnen aanbieden. Ook zouden deelnemers te veel of te weinig contractwaarde onderling kunnen gaan verhandelen”, aldus van Scheijndel.

Als ACM en Westland Infra het eenmaal eens zijn over de precieze formulering van de ontheffingsaanvraag, dan zou een ontheffing acht weken na indiening afgegeven moeten kunnen worden. “We zouden dan op 1 juli live kunnen gaan met de dan aangemelde deelnemers.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin