Doorgaan naar artikel

‘Voor elke perceel Prinsenland heeft teler zich gemeld’

Het Brabantse glastuinbouwgebied Prinsenland loopt goed vol.

De provincie, via tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM betrokken bij de ontwikkeling, meldt dat voor elk beschikbaar perceel nu belangstelling is getoond. “Vaak gaat het om Zuid-Hollandse bedrijven voor een tweede of derde vestiging.” Dat zei gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant in een woordvoerdersoverleg afgelopen week. “Dat lijkt ook te maken te hebben met de ontwikkeling van restwarmte naar Prinsenland uit het havengebied Moerdijk. Er blijkt meer dan genoeg om eerst de warmte bij Suiker Unie te brengen en dan door te lussen naar de glastuinbouwbedrijven.”

De aanleg van een ondergrondse opslag van proceswater van Suiker Unie voor gebruik in de glastuinbouw ligt er al. Spierings pleit er ook voor de aanleg van een CO2-pijplijn van Moerdijk naar Prinsenland verder uit te werken.

Op termijn kassen in Deurne

In Deurne, het tweede glastuinbouwgebied in de provincie Noord-Brabant, is deze week een onderzoek gestart naar aardwarmte. De provincie verwacht dat in Deurne veel warmte te winnen is, zoals in het nabijgelegen California met twee projecten is aangetoond. De provincie voorziet nog altijd glastuinbouw in Deurne, maar niet op korte termijn. Het mag alleen (vrijwel) emissieloze glastuinbouw zijn voor wat betreft stikstof. Het gebied in Deurne valt onder het strenge regime voor aangewezen natuurgebieden.

Solitaire bedrijven

Voor losstaande bedrijven in het buitengebied heeft de provincie Noord-Brabant de laatste jaren geen nieuw beleid ontwikkeld. Plannen in 2014 om meer bedrijven te stimuleren om te verplaatsen, haalde het niet omdat Brussel daarvoor een stokje stak. De € 2 miljoen die was gereserveerd is al ingezet in de ontwikkeling van plantaardige teelten in Brabant.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin