Doorgaan naar artikel

Energieakkoord moet energieprojecten vlottrekken

Een energieakkoord van 35 bedrijven en organisaties moet belemmeringen wegnemen om energieprojecten in Oostland en Westland.

Onder de huidige economische omstandigheden bestaan er belemmeringen zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde van energie. Die bemoeilijken het snel opstarten en uitbreiden van projecten. Een toelichting konden de betrokken partijen donderdag niet geven. In Westland en Oostland wordt gewerkt aan restwarmteprojecten en aardwarmteprojecten. Waar die belemmeringen precies liggen, blijkt niet uit het akkoord.

Regisseur aangesteld

De 35 partijen, waaronder LTO Glaskracht Westland, Ocap, Telersvereniging Prominent, Provincie Zuid-Holland , Rabobank, Midden Zuid Holland, Rabobank, Westland en Royal FloraHolland gaan samen een procesregisseur aanstellen en financieren via een jaarlijkse bijdrage. Het akkoord komt tot stand onder de vleugels van Greenport Westland-Oostland dat de eerste klimaatneutrale Greenport van Nederland wil worden.

Nieuwe initiatieven nodig

Het regionale energieakkoord moet aansluiten bij het landelijke Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020. Later dit jaar komt op deze meerjarenafspraak een aanpassing met een nadere uitwerking van klimaatneutrale glastuinbouw en een CO2-emissiedoel voor 2030.

Het akkoord gaat verder dan het wegnemen van belemmeringen voor energieprojecten. “Met alleen de beschreven lopende initiatieven komen we er niet. We moeten gezamenlijk scherp blijven op kansen en nieuwe initiatieven omarmen”, stelt Bob van der Deijl, ambassadeur duurzaamheid en energie bij Greenport Westland-Oostland in het voorwoord van het akkoord.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin