Doorgaan naar artikel

Curator: aansprakelijkheid FresQ nog niet helder

De eventuele aansprakelijkheid voor het onterecht ontvangen van GMO-miljoenen door FresQ is nog niet helder. Een nieuw onderzoek is nodig.

Dat zegt curator Henri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten. Hij is sinds het uitspreken van het faillissement van FresQ op 25 mei aangesteld als curator. Bentfort van Valkenburg behartigt de belangen van de schuldeisers: voornamelijk het ministerie van Economische Zaken en de belastingdienst. Zij proberen € 50 miljoen te verhalen.

De curator heeft bij het ministerie van Justitie om subsidie gevraagd voor zo’n aansprakelijkheidsonderzoek. Ook het ministerie van Economische Zaken staat achter zo’n onderzoek, stelt de curator desgevraagd. “Het gaat om civielrechtelijke aansprakelijkheid, of ik de teveel ontvangen GMO-subsidie bij een bepaalde groep mensen kan terugvorderen.” Het onderzoek voor aansprakelijkheid door de curator richt zich zowel op telers als bestuurders van de organisatie.

Drie borden geschaakt

Zo’n onderzoek zal de afhandeling mogelijk vertragen, maar niet met jaren, stelt hij. Het onderzoek kan ook goed los uitgevoerd worden van andere procedures die nog lopen of gaan lopen.

Op dit moment wordt op drie borden geschaakt. De telers hebben nog de mogelijkheid een gerechtelijke procedure voort te zetten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De telers hebben bedenktijd gevraagd en gekregen. Bentfort van Valkenburg: “Er is een definitieve uitspraak geweest dat de GMO-erkenning van FresQ terecht is ingetrokken. Er zou volgens de advocaat van FresQ een kleine kans kunnen zijn dat in nog lopende procedures over de terugvordering daar nog een andere uitspraak komt. Daarom zouden de telers mogelijk belang hebben om nog procedures te vervolgen, in het geval zij later aansprakelijk zouden worden gehouden.”

Strafrechtelijk onderzoek

Daarnaast loopt een strafrechtelijk onderzoek naar oud-lid van FresQ: Kaaij. In die zaak is voor de zomer een beslaglegging gedaan op teeltbedrijven. Hoewel dit een strafrechtelijk onderzoek is, is de zaak toch gekoppeld aan het werk van de curator. Het terugvorderen van de ten onrechte ontvangen GMO-subsidie kan mogelijk voor een belangrijk deel gaan via dat strafrechtelijke proces. Kaaij had immers een grote rol in de afgekeurde GMO-constructie van FresQ. Hoe groot de terugvordering bij Kaaij zal zijn, weet Bentfort van Valkenburg op dit moment niet.

Verkoop hoofdkantoor

Een andere ontwikkeling in de afwikkeling van het faillissement is de verkoop van het oude hoofdkantoor van FresQ in De Lier. De curator gaat het kantoor verkopen. Een hypotheekrecht op het pand dat de Belastingdienst had ontvangen van FresQ is opgeheven. In het eerste faillissementsverslag zette de curator vraagtekens bij de handelwijze van de Belastingdienst, maar de lucht is geklaard. “Ik heb afgesproken met de Belastingdienst dat ik het pand verkoop.” Het pand is ook weer verzekerd, nadat de curator vast stelde dat dit rond het faillissement in ieder geval niet meer zo was.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin