Doorgaan naar artikel

Van Dam: insecticide blijft in kas beschikbaar tijdens onderzoek

Vermoedens dat een insecticide met de stof buprofezin kankerverwekkend is, kan geen reden zijn een toelatingsverzoek op te schorten.

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam wordt onderzoek gedaan naar de werking van buprofezin, waarvan het vermoeden bestaat dat bij bereiding van de groente de schadelijke stof aniline vrijkomt. Van Dam antwoordt in Kamervragen van de Partij voor de Dieren dat de Europese Commissie aan de voedselautoriteit Efsa een advies heeft gevraagd. Hierover zal dan in het betreffende permanente comité met de experts vanuit de lidstaten het gesprek worden gevoerd.

Goedgekeurd

De Nederlandse toelatingsautoriteit Ctgb is een zelfstandig bestuursorgaan dat aanvragen toetst volgens Europees geharmoniseerde beoordelingsmethodieken. De besluiten worden genomen op basis van de op dat moment vigerende regelgeving, stelt Van Dam. Dit geldt ook voor het onlangs toegelaten gewasbeschermingsmiddel op basis van de werkzame stof buprofezin. De stof is door de Europese Commissie geplaatst als goedgekeurde stof erkend voor toepassing in een gewasbeschermingsmiddel. “Als de Europese Commissie de goedkeuring aanpast, dan zal het Ctgb uiteraard ook de toelatingen van de betreffende toepassingen op basis van deze stof daarop aanpassen of zullen de toepassingen in hun geheel vervallen.”

‘Landbouwgif’

Opvallend is dat Tweede Kamerlid Esther Ouwehand in haar Kamervragen stelselmatig over landbouwgif spreekt. Van Dam antwoord met de termen gewasbeschermingsmiddelen. Het gebruik van het woord landbouwgif door Van Dam leidde in de herfst van 2016 ook tot Kamervragen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin