Doorgaan naar artikel

Rehabilitatie Fiwihex-systeem in uitspraak rechter

De Rechtbank Overijssel wijst vorderingen van de curator af in de faillissementsafwikkeling van het failliete energieadviesbedrijf CGE.

Voor onbehoorlijk bestuur door de bestuurders van het bedrijf – dat warmtewisselaars van Fiwihex in de markt zette – is volgens de rechter geen bewijs. De rechtbank acht het mogelijk dat de onderneming een succes had kunnen zijn als de tuinbouwcrisis niet tot onbetaalde facturen had geleid en er geen negatieve verhalen over corrosie waren rondgestrooid. De testresultaten van de warmtewisselaar en reacties van klanten waren immers goed. Die uitspraak deed de rechtbank eind november, maar is recent gepubliceerd. De warmtewisselaars worden nu onder licentie door een ander bedrijf op de markt gebracht.

Tekortkomingen

De curator heeft de bestuurders een serie boekhoudkundige tekortkomingen aangerekend. Als andere belangrijke oorzaak van het faillissement noemt de curator dat gedaagden de schuldenlast van CGE hebben laten oplopen, terwijl zij sinds 2006 al zouden moeten hebben geweten dat als gevolg van corrosieproblemen bij de Fiwihex geen inkomsten meer waren te verwachten.

Corrosie

De rechter stelt vast dat over de Fiwihex onjuiste verhalen de ronde gingen omtrent corrosie. Dat zou alleen bij rozenteelt zijn opgetreden door het toepassen van bepaalde middelen in combinatie met zwavel. Dit is in een andere gerechtelijke procedure vastgelegd. Ook past het bij een innovatief product dat verbeteringen worden toegepast, aldus de rechter. Het onnodig laten oplopen van de bedrijfsschuld in die beginfase was dus niet aan de orde. Ook het faillissement van een tomatenbedrijf en het wegvallen van bankfinanciering in de tuinbouwcrisis is niet aan de bestuurders toe te schrijven, oordeelt de rechtbank van Overijssel.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin