Doorgaan naar artikel

Opvallende onderzoekskas op REO-loods

De glastuinbouw staat op een sleutelmoment in de ontwikkeling van productie.

Een nieuw te bouwen onderzoekskas op het REO-terrein richt zich op de te verwachten innovatiesprongen, stelt directeur Paul Demyttenaere van REO-veiling in Roeselare. De bouw van een onderzoekskas op een REO-loods draait om meerlaagse teelt in een verticale kas van 12 meter hoog en de combinatie van hydrocultuur en LED in een gangbare kas.

Demyttenaere vergelijkt de mogelijke innovatiesprong met de introductie van steenwol in de tomatenteelt vorige eeuw. “Die ontwikkeling heeft de tuinbouw daadwerkelijk veranderd. Ik ben overtuigd dat we met de teelt van bladgewassen ook op zo’n sleutelmoment staan door bijvoorbeeld introductie van hydrocultuur en LED.”

8.900 vierkante meter

Vrijdag 20 januari tekende REO contracten met proefstation Inagro en Universiteit Gent (UGent) over de investering in de onderzoekskas. Het gaat om een kasoppervlak van 8.900 vierkante meter (exclusief het meerlaagse teeltoppervlak). Demyttenaere: “Het wordt de eerste uitdaging voor onderzoekers van UGent en Inagro om het klimaat goed te beheersen in de verticale kas van 12 meter hoog.”

Impressie van nieuw te bouwen onderzoekskas op REO-terrein. Beeld: REO

Impressie van nieuw te bouwen onderzoekskas op REO-terrein. Beeld: REO

Stadslandbouw breder trekken

De REO-directeur gebruikt het woord stadslandbouw, maar wil die een nieuwe context geven met de onderzoekers in de verticale kas en meerlaagse teelt. “Stadslandbouw lijkt nu vooral kleinschalig als etalage op het dak van een restaurant, maar daar ligt de nadruk niet echt op productie. Wij willen stadslandbouw breder trekken. Het zal zich in de stedelijke omgeving afspelen in de toekomst, maar dan bij industriële complexen. Daar kan in de toekomst heel goed een glastuinbouwcomplex aan gekoppeld worden.”

Open voor Nederlandse partijen

Inagro investeert in de kassen en techniek. REO investeert mee in de ontvangshal voor het complex, omdat het een inspirerende ontmoetingsplek moet worden voor telers en handelaren.

Ook betaalt de veiling mee aan een leerstoel, belangrijk voor de toekomst van onderzoek in Vlaanderen. “We kunnen nu iemand vrijmaken die onderzoeksopdrachten gaat opzetten. We zijn erg dankbaar dat West-Vlaanderen nu veel middelen in landbouwkundig onderzoek steekt, maar naar de toekomst toe moeten we op zoek naar andere middelen in Europa.” Daarbij zou grensoverschrijdend onderzoek met Nederlandse partijen heel goed kunnen plaatsvinden om van die specifieke stimuleringsgelden gebruik te maken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin