Doorgaan naar artikel

Trias Westland vlak voor gunning booropdracht

Volgende week wordt een belangrijke week voor de diepe aardwarmteboring Trias Westland. Dan wordt in november een eindbesluit verwacht.

Volgende week worden de resultaten bekend van de Europese aanbesteding voor de booropdracht voor diepe aardwarmte (4 km) in Westland. Als de kosten bekend zijn, kan een definitieve financiële overeenstemming in november gesloten worden en is start van de boring voorzien in maart. Dat bleek woensdagavond tijdens een raadsinformatieavond van de gemeente Westland.

Slopen kas

Voordat de boortoren opgebouwd wordt, moet eerst een kas gesloopt worden, stelde projectdirecteur Marco van Soerland tegen de gemeenteraadsleden. In het besloten deel van de vergadering werden financiële zaken besproken, maar Trias Westland weet pas echt waar het aan toe is als de aanbestedingen bekend zijn. Verwacht wordt dat de kosten voor het project lager uitvallen doordat boorbedrijven zullen willen concurreren om de opdracht voor het prestigeproject te krijgen.

Extra kosten

Toch zijn ook extra kosten te verwachten. De twintig kilometer lange leiding gaat ook over percelen die niet in eigendom zijn van de betrokken tuinders. “We verwachten niet veel problemen, maar als we er niet uitkomen hebben we een backup. Daarvoor lopen gesprekken.” Een bestemmingsplantoets is gedaan en ondertussen is fiscaal zekerheid ontstaan dat telers na 15 jaar geen fiscale heffing krijgen, omdat in de gekozen constructie telers eigenaar uiteindelijk worden van het warmtebedrijf.

2018 doelstelling

48 tuinders (één extra tuinders sloot zich alsnog aan) hebben zich verbonden aan het diepe aardwarmteproject Trias Westland. Ze vertegenwoordigen samen meer dan 28 MW aan warmte, waar de business case rekende op minimaal 25 MW. en de gemeente Westland voor maximaal 6,5 miljoen euro garant staat. Naar verwachting eind 2018 zijn alle tuinders aangesloten op het netwerk, maar de warmtelevering begint al eerder aan tuinders die dichtbij de bron zitten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin