Doorgaan naar artikel

Mislukte glasontwikkeling kost Nijmegen €13,5 miljoen

De gemeente Nijmegen betaalt 13,5 miljoen euro aan de gemeente Lingewaard en stapt daarmee uit de glastuinbouwontwikkeling in Bergerden.

Dat bedrag is de helft van het negatieve exploitatieresultaat van de gemeenschappelijke regeling plus risico’s op gronden in dat gebied. Nijmegen had al 12,2 miljoen gereserveerd voor de afkoop van haar verplichtingen, maar moet nog 1,3 miljoen euro extra toevoegen aan dat bedrag. Het negatieve exploitatieresultaat is het gevolg van het afwaarderen van glastuinbouwgrond door het uitblijven van ontwikkeling. Per 1 januari dit jaar is een nieuwe afwaardering geweest en een risico-analyse uitgevoerd. In de 16 jaar dat beide gemeentes Bergerden ontwikkeling is in de eerste fase wel glastuinbouw ontwikkeld.

Klimaatneutraal

Met het uitstappen van Nijmegen blijven er kansen voor de toekomstige ontwikkeling van het tuinbouwgebied. De gemeente Lingewaard, Greenport Gelderland en de provincie willen Bergerden, het agro­bedrijventerrein Agropark en het herstructureringsgebied Huissen Angeren onder de naam NEXTgarden in één tuinbouwgebied onderbrengen. De ambitie is om tot het eerste klimaatneutrale tuinbouwgebied van Nederland te komen. Er wordt ingezet op één agrocluster (dus niet alleen glastuinbouw) van 700 hectare dat zich richt op 3 speerpunten: een duurzame energiemix, innovatie en start-ups en de Euregio Rhein-Waal.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin