Doorgaan naar artikel

Horticampus omgedoopt tot World Of Westland

Wat tot nu toe bekend stond als Greenport Horti Campus gaat World Of Westland heten, kortweg WOW. Vandaag werd officieel een begin gemaakt met de bouw van dit kennis- en innovatiecentrum met ruimte voor 1.200 studenten, proefkassen en ruimte voor ontvangst van een internationaal publiek.

Vanmiddag deden zo’n tweehonderd tuinbouwprofessionals mee aan de start van de bouwfase, door letterlijk ‘de lijnen uit te zetten voor de toekomst van de glastuinbouw’. World Of Wsetland, zoals het gaat heten, moet volgend jaar september haar deuren openen op het nu nog onbebouwde terrein langs de Middelbroekweg in Naaldwijk, recht tegenover Bloemveiling FloraHolland. Dan biedt het plaats aan 1.200 studenten van MBO Westland en presenteren zo’n 80 bedrijven er hun meest innovatieve ontwikkelingen voor de glastuinbouw.

WOW heeft de ambitie om hét mondiale kennis- & innovatiecentrum van de glastuinbouw te worden. Een plek waar de toonaangevende partijen uit de glastuinbouw zich presenteren en waar continue innovatie plaatsvindt. Wethouder Theo Duijvestijn licht toe: “Nederland wordt mondiaal gezien als de absolute top in glastuinbouw. Demokwekerij Westland, Stichting Greenport Food&Flower Xperience, MBO Westland en gemeente Westland maken met dit project 365 dagen per jaar op één plek zichtbaar wat we, als tuinbouwcluster, in huis hebben. En dat wordt bepaald geen statische tentoonstelling. Het wordt een inspirerend centrum waar onderzoek plaatsvindt, waar experimenten zichtbaar zijn en waar mensen over de hele wereld de jongste kennis komen opsnuiven.”

Educatie MBO en HBO

Het complex bestaat uit drie onderdelen, samen te vatten in de termen educatie, demonstratie en onderzoek. Onder educatie valt de school voor mbo-studenten, waar ook ruimte wordt geboden voor andere opleidingsinstituten, zoals hbo-instellingen en onderzoeksinstituten. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is reeds gestart. Een leergang voeding & gezondheid wordt opgezet, onder andere met hulp van Rob Baan van Koppert Cress. Dutch Flower Group en Nature’s Pride geven hun input aan de opleiding handel & logistiek. Het pand krijgt onder meer een groen-mechatronica lokaal en een auditorium met maar liefst 300 zitplaatsen.

Demonstratie- en presentatieruimte

Op de begane grond en de eerste verdieping rond de entree komen zo’n 80 toonaangevende bedrijven op 9.000 vierkante meter demonstratie- en presentatieruimte. Het gaat om de participanten van Demokwekerij Westland, vooraanstaande bedrijven uit de tuinbouwtechniek en toeleveranciers en daarnaast is de groenten en sierteelt hier vertegenwoordigd. De verhuur van de sierteelt en voedingstuinbouw ruimtes verloopt goed: 80% van het centrum is al vol.

Demokwekerij verhuist

Het derde onderdeel van het centrum betreft de onderzoekskassen van Demokwekerij Westland waarin naast regulier plantonderzoek ook innoverende teelt ideeën kunnen worden uitgewerkt en getest. Demokwekerij Westland verlaat haar huidige locatie aan de Zwethlaan en bouwt volledig nieuwe onderzoekskassen met de nieuwste technologieën.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin