Doorgaan naar artikel

Geen onderzoek verdringing oudere werknemer in tuinbouw

De gemeente Westland ziet geen aanleiding extra beleid op te stellen of geld vrij te maken voor het tegengaan van werkloosheid onder vijftigplussers.

Ook komt er geen onderzoek naar verdringing van oudere werknemers door arbeidsmigranten. Het algemene stimuleringsbeleid (onder meer extra begeleiding en loonkostensubsidie) voor ouderen voldoet om deze mensen te helpen bij het zoeken van werk, stelt het college van burgemeester en wethouders.

Crisis tuinbouw

De partij Westland Verstandig vroeg de gemeente onderzoek te doen naar de positie werkloze ouderen die door een reorganisatie of faillissement in de tuinbouw langs de kant zijn komen te staan. De gemeente kan dat niet nalaten als het wel extra inzet op het aan het werk krijgen van statushouders, stelde de oppositiepartij in vragen. Zo zou duidelijk moeten worden in hoeverre verdringen plaatsvindt door arbeidsmigranten die vaak goedkoper en flexibeler zijn.

Cijfers

In antwoord op de schriftelijke vragen blijft de gemeente algemeen. Het heeft niet in beeld of in de tuinbouw in de crisis veel ouderen langs de kant zijn komen te staan. Uit de gegevens van het UWV  blijkt dat 4.022 Westlanders staan ingeschreven als werkzoekend. Een werkloosheidspercentage van 7% tegen landelijk 11%. 1.764 personen zijn 50 jaar en ouder. Met 44% maken zij een groter deel uit van het totale werkloosheidsaandeel vergeleken met landelijke cijfers (40%). In welke sectoren zij werkzaam zijn geweest, kon de gemeente niet vaststellen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin