Doorgaan naar artikel

Een derde glasgroentebedrijven onder armoedegrens

Iets meer dan een derde van de glasgroentebedrijven leeft deze eeuw onder de armoedegrens. Dat concludeert ING Bank op basis van cijfers van Wageningen Economic Research (LEI) van 2001 tot 2015.

De bank heeft de gemiddelde rendementscijfers van de laatste 15 jaar uitgerekend en inkomens. De glasgroentesector scoort op rendement dan toch het hoogst van de land- en tuinbouwsectoren. Dat schrijft ING in het rapport ‘De boer op; Tijd voor keuzes voor Agrarisch Nederland’. In deze eeuw zijn bijna alle kosten terugverdiend, blijkt uit de berekening van de bank. Het gaat om gemiddeldes, omdat de verschillen tussen glasgroenteteelten en tussen bedrijven onderling groot zijn. Want nog altijd een derde van de huishoudens in de glasgroenteteelt heeft over die periode gemiddeld minder verdiend dan de armoedegrens. Dat lijkt overeen te komen met cijfers over bedrijven in bijzonder beheer de laatste jaren.

Pluimveebedrijven en snijbloemenbedrijven blijven voor wat rendementscijfers betreft in de buurt van glasgroentebedrijven, maar melkveebedrijven hebben in deze eeuw het minst verdiend, blijkt uit de cijfers. Toch leven minder melkveehouders onder de armoedegrens (25%) wat mogelijk te maken heeft met de grondgebondenheid en eigen vermogenspositie van deze bedrijven.

Kassenexport stijgt snel

Nederlandse kassenbouwers en leveranciers exporteerden in 2015 voor bijna 300 miljoen euro aan kassen naar het buitenland, concludeert ING in datzelfde onderzoek. Het betekent een stijging van 350% ten opzichte van 2009, toen de Nederlandse nieuwbouw van kassen stil kwam te liggen. Daarmee is de export van kassen veel sneller gegroeid dan de export van agro& food machine (plus 50%), wat een miljardenomzet maakt. De omvang van de kassenexport is daarbij vergeleken klein.

Vestigingslocaties

Voor glastuinbouw schrijft ING dat de Randstad een aantrekkelijke vestigingslocatie blijft door de relatieve grond ongebondenheid. ‘De glastuinbouwsector is minder grondgebonden dan de melkveehouderij en de akkerbouw, maar wel afhankelijk van de logistieke knooppunten in het westen van het land. Vooral door de goede logistiek zullen deze glastuinbouwkernen in de Randstad zich handhaven’, verwachten de onderzoekers van ING.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin