Doorgaan naar artikel

Verbazing over Brabants herstructureringsplan glastuinbouw

In de Brabantse gemeente Asten heerst verbazing over de herstructureringsplannen van de provincie Noord-Brabant voor verhagelde bedrijven in Asten.

Noord-Brabant maakte op 15 juli bekend te willen kijken naar zo’n herstructurering, maar wethouder ruimtelijke ordening Theo Martens heeft niet eerder van die plannen gehoord: “Ik zou ook geen bedrijf weten die zou willen stoppen hier in Asten. Bovendien wordt er al volop glas gezet bij tuinders. Die hebben geen keuze. Verzekeraars bepalen feitelijk de keuzes samen met de bank. Ik ken een teler van 66 die wil stoppen, maar toch laat beglazen omdat de verzekering anders niet uitkeert en hij zo zijn waarde beschermt.”

De glastuinbouw heeft zich de laatste jaren juist behoorlijk dynamisch getoond. “Er zijn links en rechts bedrijven overgenomen en van twee naar vier hectare uitgebouwd of nog groter. Vier of vijf jaar geleden is één bedrijf failliet gegaan, maar ik heb in mijn contacten met de telers en ZLTO niet gehoord dat een bedrijf zou stoppen.”

Met Someren en Deurne heeft Asten al lang geleden glastuinbouwafspraken gemaakt. Dat resulteerde eerst in concentratie in Someren en het vrijmaken van grond in Deurne. In Asten heeft autonoom schaalvergroting plaats gevonden. “Er staat hier ook geen glas leeg.” Volgens Martens is het mogelijk dat in de vakantie op ambtelijk niveau wel contact is geweest met de provincie hierover, maar ook voor de komende commissievergadering ruimtelijke ordening op 13 september is niets geagendeerd over herstructurering.

Provincie Noord-Brabant komt later met een reactie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin