Doorgaan naar artikel

Tomatenplant-karton wint prijs duurzaamheid

Massiefkarton verrijkt met vezels uit tomatenplanten is winnaar geworden van de Packaging Europe Sustainability Awards 2016.

Het unieke massiefkarton, geproduceerd door Solidus Solutions heeft in de categorie ‘biobased verpakking’ de eerste prijs gekregen van Packaging Europe, een gerenommeerd internationaal vakblad over verpakken, dat de wedstrijd voor de tweede keer organiseerde. Voor een achttal categorieën werd een winnaar gekozen.

CO2 reductie

Solidus Solutions heeft samen met partners in het Westland het proces om van tomatenplanten massiefkarton te produceren, ontwikkeld. Hier zijn Duijvestijn Tomaten, Harvest House, The Greenery, Tomatenbedrijf Lans en Van Vliet Contrans bij betrokken. Doorslaggevend bij het winnen van de Award was het feit dat dezelfde tomatenplant die tomaten produceert nu ook grondstof is voor de verpakking van diezelfde tomaten. Deze innovatie levert per ton karton (ongeveer 200 dozen van 6 kilo tomaten) een CO2-emmissiereductie op die kan oplopen tot 54, 5 kilo. Omgerekend is dit gelijkwaardig aan een CO2-uitstoot bij het rijden van 420 autokilometers.

Hectare voorziet zichzelf

Per hectare tomatenplanten kunnen 100.000 tomatendozen (bij een keus voor 6 kilo trays) worden geproduceerd, precies geschikt voor het verpakken van de 600 ton tomaten geteeld op diezelfde hectare.

De allereerste massiefkartonnen 3 kilo en 5 kilo tomatenverpakkingen verrijkt met tomatenplantvezels werden ontwikkeld voor The Greenery. Voor Harvest House zijn de allereerste 250 tot 500 grams tomatenschaaltjes voor consumenten ontwikkeld. Recent heeft Solidus Solutions nieuwe 1,5 en 5 kilo tomatendozen uit tomatenvezel-karton geproduceerd voor Naturelle, groothandel in biologische producten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin