Doorgaan naar artikel

Tomaat is belangrijkste exportproduct van Turkije

Turkije heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar 315.000 ton tomaten geëxporteerd, blijkt uit cijfers van Het Turkse Instituut voor Statistiek. Daarmee is tomaat het grootste exportproduct in de agf-sector.

Paprika, vooral groene, staat met 67.000 ton in het eerste half jaar van 2016 op de zevende plaats, achter sinaasappel, citroen, grapefruit, mandarijn en granaatappel. Van courgette exporteerde Turkije 42.000 ton.

De belangrijkste bestemmingen zijn Irak (139 miljoen euro) en Duitsland (99 miljoen euro). Rusland was ondanks de boycot voor Turkse producten nog goed voor 82,5 miljoen euro. Maar in het hele jaar 2015 was Rusland met 405 miljoen euro nog verreweg de grootste afnemer van Turkse groente en fruit. Door het grotendeels wegvallen van de Russische markt wordt de totale export negatief beïnvloed.

Steeds meer naar de EU

Het verlies van de Russische markt wordt deels opgevangen door meer export naar andere Europese bestemmingen. Voor Turkse tomaten was Wit Rusland het afgelopen half jaar nog wel de voornaamste afnemer. Maar de EU wordt steeds belangrijker. In heel 2015 exporteerde Turkije volgens cijfers van de Junta de Andalucía 315.000 ton tomaten naar de EU, niet veel minder dan Marokko deed in het afgelopen seizoen (385.000 ton tomaten). Duitsland is de grootste consument van groene paprika terwijl Rusland vooral citrus, courgette en aubergine afneemt. Roemenië is een belangrijke importeur van Turkse komkommer, rode paprika en aardbeien.

Overvolle Europese markt

De Russische boycot tegen producten uit de EU heeft nog steeds flinke invloed op de tomatenmarkt. Met uitzondering van pruimtomaten valt het wegvallen van de exportmogelijkheden van Nederlandse tomaten wel mee. De indirecte invloed is waarschijnlijk veel groter. Zo heeft bijvoorbeeld Polen zijn tomatenproductie sinds zijn toetreding tot de EU enorm uitgebreid, gestimuleerd door subsidies waarmee tot 50% van de investeringskosten vergoed werden door de EU. Voor de boycot was een groot deel van de Poolse tomatenexport op Rusland gericht. Maar sinds twee jaar komen ook deze tomaten voornamelijk op de overvolle Europese markt terecht.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin