Doorgaan naar artikel

‘Sympathiek, maar teler had geen recht op WKK-aftrek’

Het eerdere besluit van het Gerechtshof Den Haag om een Investeringsaftrek EIA alsnog toe te kennen aan een teler is sympathiek, maar kan niet standhouden.

Dat schrijft de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad. De Hoge Raad zou het besluit van het Gerechtshof moeten doorhalen, is het advies van dit parket. Het advies volgt op een cassatieverzoek van het ministerie van Financiën om het eerdere besluit ongedaan te maken. Het ministerie vindt dat de teler geen recht heeft op de aftrek van ruim 4 ton in 2009.

Het betrof een bijzondere situatie, door verkoop vond een verschuiving plaats van het bedrijfsmiddel binnen twee BV’s, waartussen een fiscale eenheid bestond. De investering van ruim één miljoen euro werd in 2008 gedaan met het doel een EIA-investeringsaftrek aan te vragen. Toen de teler uit de fiscale eenheid trad, kreeg deze de rechten en verplichtingen overgedragen in 2009. Volgens de advocaat-generaal had een sale en leaseback procedure wel juist geweest. Nu is de transactie uitgevoerd om alsnog de investeringsaftrek te verkrijgen, stelt hij. Eerder had bij aanschaf door het bedrijf niet tijdig een aftrekverzoek plaats gevonden (binnen drie maanden). Dat is het risico van het bedrijf zelf, oordeelt de advocaat-generaal.

Het gerechtshof keek eerder dit jaar vooral naar de intentie van de teler. De investering is gedaan met het oog op een EIA-aftrek en die is alleen door de teler geclaimd. Ook de advocaat-generaal oordeelt dat de transactie op zich geen misbruik is van de regeling.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin