Doorgaan naar artikel

SodM kijkt naar veiligheid aardwarmteprojecten

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil tegen het einde van 2016 een risicoanalyse publiceren van de aardwarmtesector.

In deze ‘Staat van de sector’ wordt de aardwarmtesector geïnventariseerd, worden onder ander risico’s en risicomanagementplannen geanalyseerd en worden verbeterpunten benoemd. Het doel van deze staat van de sector is verbetering van de veiligheid van de sector en het aanpassen van toezichtsarrangement.

Dat blijkt uit een brief van SodM van 1 augustus. Daarin maakt de dienst alvast bekend nieuwe regels in te stellen voor testwater bij boringen. Bij opslag van dit testwater met soms lage radioactieve lading heeft de SodM ongewenste situaties geconstateerd. De SodM wil dat opslag van het testwater onderdeel wordt van het testen. De opslag moet dan ook apart vermeld worden.

Overigens kijkt het ministerie op initiatief van GroenLinks naar het certificeren en standaardiseren van ondiepe geothermieprojecten. Daarmee kunnen (administratieve) besparingen gerealiseerd worden waardoor tuinders makkelijker projecten kunnen opstarten. Een motie van Van Tongeren werd ingegeven na gesprekken van Van Tongeren met tuinders.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin