Doorgaan naar artikel

MEI-subsidieregeling na twee jaar weer geopend

De regeling Marktintroductie Energie-Innovaties (MEI) 2016 is open van 22 augustus tot en met 15 september met een beschikbaar budget 5 miljoen euro, meldt de RVO website. Innovatieve kassen dienen te zijn voorzien van diffuus glas.

De MEI-subsidie is ongeveer twee jaar gesloten geweest. “Dat komt enerzijds omdat er nog geen nieuwe, energiezuiniger kastypes beschikbaar waren en anderzijds door het moeilijke investeringsklimaat”, zegt Piet Broekharst, programmamanager Kas als Energiebron bij LTO Glaskracht Nederland. In de MEI-regeling kunnen glastuinbouwondernemers 30 of 40% subsidie aanvragen op de (meer-) investeringen in innovatieve energiesystemen en innovatieve energiezuinige kastypen. Voor deze subsidie is €5 miljoen beschikbaar. Het minimumbedrag per deelnemer is €125.000 en het maximum €1,5 miljoen.

Diffuus glas verplicht

De voorwaarden voor de subsidie zijn vernieuwd. Door de investeringen dient de CO2-uitstoot en het primaire energiegebruik te dalen. De kas of het energiesysteem dient zich in de beginfase van de marktintroductie te bevinden, op maximaal 5% van het potentiële toepassingsareaal met een maximum van 15 aanvragen voor het betreffend type kas of klimaatsysteem.

Om voor een innovatieve kas in aanmerking te komen voor subsidie dient het kasdek diffuus te zijn met een minimale haze van 35% en een hemisferische PAR-lichttransmissie van 73% op gewashoogte. Er dienen minimaal twee onafhankelijk van elkaar sluitbare energieschermen aanwezig te zijn, waarvan een met een lichttransmissie van minimaal 70% (hemisferisch). Met gesloten schermen dient de kas een U-waarde te hebben van maximaal 3 (IDT-methode, 2007).

Meer animo

Met de subsidie hoopt LTO Glaskracht Nederland de innovatie te bevorderen. Er zijn de laatste jaren interessante nieuwe kastypes bijgekomen: de ID-kas bij Duijvestijn Tomaten, de daglichtkas bij Ter Laak Orchideeën, de 2-save-energykas en de nog in aanbouw zijnde winterlichtkas bij WUR Glastuinbouw. “Daardoor is er meer animo in de sector”, ziet Broekharst.

Meer informatie over de MEI-subsidie op de RVO-website

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin