Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland: CO2-uitstoot 2020 kassen halveren

De provincie Zuid-Holland heeft haar energie-agenda ‘Watt anders’ gepubliceerd. Daarin is een ambitie voor de glastuinbouw opgenomen.

“In 2020 is de CO2-uitstoot van bestaande kassen gehalveerd door nieuwe teeltconcepten en het benutten van restwarmte en geothermie. Nieuwe kassen zijn in 2020 klimaatneutraal. In 2050 is de glastuinbouw CO2-neutraal.” Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht is de ambitie een vertaling van de reeds bestaande, maar wel iets scherper gesteld. Niet duidelijk is overigens wat het referentiejaar is. “1990 als referentiejaar is makkelijk haalbaar, 2000 ook nog wel. Het moet meer uitgelegd worden als een streven.”

Zuid-Holland bevestigt in de energie-agenda dat een warmtefonds wordt ingericht van 100 miljoen euro met 35 miljoen euro voor energie-innovatie. Daarmee kunnen leningen en garanties verstrekt worden die het eigen vermogen van bedrijven op orde maakt voor bankfinanciering. Het moet de ontwikkeling van aardwarmte stimuleren.

Sneller verduurzamen

Moet de verduurzaming van de glastuinbouw in Zuid-Holland in een hoger tempo verlopen dan de rest van Nederland? Van Ruiten: “Dat hoeft niet persé. Dit geldt als een impuls van Zuid-Holland, maar in Noord-Holland gebeurt dat ook en ook de gedeputeerde van Gelderland is voor de tuinbouw in de regio Arnhem-Nijmegen actief bezig met energieverduurzaming te ondersteunen.”

De energie-agenda van Zuid-Holland bevat geen verrassingen, bevestigt Van Ruiten. “Het is een bevestiging van het belang van duurzame energie voor de glastuinbouw. Wat er duidelijker in had kunnen staan is dat de glastuinbouw ook een belangrijke rol kan spelen in het verduurzamen van de energieverduurzaming in de hele provincie. Glastuinders kunnen door buffering een goede back up rol spelen met buffering. Dat had duidelijker verwoord mogen worden, wat ons betreft.”

Restwarmte

De tuindersorganisatie heeft iemand in dienst genomen om telers aangehaakt te krijgen in projecten voor restwarmte, zoals de warmterotonde. Het is niet helemaal aan de tuinders te wijten dat de animo niet concreet is. “Het aanbod is voor tuinders ook nog onvoldoende duidelijk. Welke warmte wordt nou door wie geleverd. We hebben daarbij ook een standpunt over kolenwarmte: ‘Ja, tenzij’, maar we moeten ook weten of aan die voorwaarden voldaan kan worden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin