Doorgaan naar artikel

Nieuwe ‘schone’ bronnen gezocht voor warmterotonde

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat voor het westelijke tracé van de warmterotonde (richting Westland) nieuwe warmtebronnen zoeken zonder kolenwarmte.

Dat stelde wethouder Theo Duijvestijn afgelopen week in de raadsvergadering van de gemeente Westland. Kolenwarmte is warmte uit kolencentrales waarover veel discussie is ontstaan. Tuinders in het Westland hebben zich middels een petitie uitgesproken tegen deze warmtebron omdat deze niet duurzaam genoeg is. LTO Glaskracht en gemeente Westland wilde kolenwarmte eerder niet uitsluiten. Duijvestijn noemde het besluit van het havenbedrijf een ‘belangrijke stap’ voor de verduurzaming van de warmtevoorziening voor de tuinbouw.

Consortium met Rabobank

Duijvestijn maakte ook bekend op korte termijn met beleid te komen voor de ‘aardwarmtetransitie’ in het Westland. Nu in het eerste kwartaal van 2017 de boring naar de diepere Triaslaag begint, wil de gemeente volgende stappen zetten. “Er zijn gesprekken met Westland Infra, Rabobank, provincie en de gemeente Westland hoe we de aardwarmtetransitie kunnen aanwakkeren. Zo komt er een warmtefonds waarin wij ook geld uit ons fonds zullen inbrengen omdat ook andere partijen bereid zijn fors geld bij te dragen.”

Tijdens de raadsvergadering pleitte D66 voor het uitbreiden van het duurzaamheidsfonds voor de glastuinbouw naar particulieren. Ook investeringen voor het energiezuiniger maken van woningen zou van dat fonds betaald moeten worden. Die motie werd aangehouden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin