Doorgaan naar artikel

Marokko zet meer tomaten buiten EU af

De Europese Unie is met 75 procent nog steeds de belangrijkste exportmarkt voor Marokkaanse tomaten, maar dat percentage is de laatste jaren enigszins gedaald.

Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatie van het afgelopen winterseizoen tomaten. Van de productie van 800.000 ton tot 850.000 ton is een sterke exportstijging zichtbaar naar Rusland, de Golfstaten en Noord-Amerika. Hoe groot die stijging is, blijkt niet uit de presentatie op de jongste bijeenkomst van het beheerscomité groente en fruit.

Moeilijk

Algemeen gezien beoordeelt de Europese Commissie en haar lidstaten het winterseizoen als moeilijk. In België en Nederland is de markt beïnvloed door de lage Spaanse prijzen, deels toe te schrijven aan een intensivering van de productie en het uitblijven van echte alternatieve afzet voor de Russische markt. Spanje spreekt van een verzadigde markt met lage rendementen voor de teelt. Ook voorziet Spanje een verder stijging van productie in Zuid-Spanje, ondanks concurrentie van België en Nederland in en winterseizoen en Marokko aan het begin van het winterseizoen.

Steun

In de jongste vergadering van de Europese landbouwministers stelde Europees commissaris Phil Hogan de interventieprijzen voor groente en fruit te zullen verhogen. Ondanks een groot aantal gesprekken met Rusland blijft de boycot van kracht voorlopig.

Een andere maatregel is het steunpakket van de Europese Commissie van 500 miljoen euro. Lidstaten kunnen die aanwenden voor inkomenssteun aan boeren en tuinders. Daar moet wel iets tegenover staan, zoals versterking van de coöperaties, milieumaatregelen. Het is niet te verwachten dat Nederland dit geld zal aanwenden voor de tuinbouw, maar in Zuid-Europa kan dat mogelijk leiden tot inkomenssteun buiten de noodlijdende zuivelsector.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin