Doorgaan naar artikel

Besmetting tomatenkas PSTVd uit plantenkas te voorkomen

De kans op verspreiding van de viroïde PSTVd (potato spindle tuber viroid) van sierteelt- naar tomaten- en paprikakassen is te voorkomen met hygiënische maatregelen.

De NVWA zal daarom niet langer maatregelen opleggen bij vondsten van PSTVd in sierteeltmateriaal voor de eindconsument.

Dat maakt de NVWA bekend. Aanleiding vormt het besluit van de Europese Commissie in 2015 waarbij de tijdelijke noodmaatregelen voor de sierteeltplanten Solanum jasminoides en Brugmansia zijn ingetrokken, zonder dat volledige uitroeiing van PSTVd in EU was bereikt. Het intrekken van de EU-maatregelen is gebaseerd op een recente EFSA-opinie.

Bij de vondst van de viroide in aardappel, paprika en tomaat blijft een volledige uitroeiingsaanpak van kracht. Dit betekent het toetsen, traceren en vernietigen van het besmette materiaal. Eerder deze maand besloot het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een kweker geen schadevergoeding toe te kennen nadat maatregelen de teler in 2013 circa 120.000 euro schade kostte.

Daar werd een bredere besmetting wel vastgesteld en moest het bedrijf besmette planten vernietigen en verdachte partijen in kleinverpakking afzetten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin