Doorgaan naar artikel

‘Regen tast nu elektronica aan in beschadigde kassen’

Het recente noodweer in het zuidoosten van het land heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht. Er moet iets gebeuren, stelt ZLTO, omdat regen de schade nu verergert.

Alleen al in Someren worden de kosten aan kassen geraamd op 100 miljoen euro. Dat zegt Henriëtte Driessen, voorzitter van het plaatselijke ZLTO-bestuur. De totale schade in Someren (boeren en burgers) bedraagt circa 460 miljoen euro. “Tweederde van dat bedrag is schade van boeren en tuinders, inclusief geschatte vervolgschade”, stelt Driessen. ZLTO gaat uit van een beschadigd kasoppervlakte van meer dan 150 hectare.

Daarmee is de schatting van de plaatselijke ZLTO-afdeling al hoger dan de schade van 100 miljoen euro, die ZLTO die vrijdag noemde voor een groter teeltgebied. De schade is hoger en dat moet de buitenwereld weten, vindt Driessen. Er moet actie ondernomen, in de vorm van financiële ondersteuning en hulp bij het repareren van de kassen en stallen.

Vanmiddag vindt overleg plaats in Den Haag over de crisis in Zuidoost-Brabant. “We vonden dit weekend dat we wat moesten doen, anders zouden we in het vergeethoekje komen. Als je bij elkaar gaat zitten met de wethouder, blijkt de schade al veel hoger. Veel stallen en kassen zijn open. Het regent nu weer. De schade loopt alleen maar op, omdat water en elektriciteit geen goede combinatie is.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin