Doorgaan naar artikel

Nieuwkoop: aandacht van glastuinbouw naar recreatie

De gemeente Nieuwkoop voorziet voorlopig geen ontwikkeling van nieuwe glastuinbouw op haar grondgebied, blijkt uit de herijkte structuurvisie Nieuwkoop 2040.

Plannen voor grootschalige glastuinbouw in Nieuw Amstel Oost zijn deels in de ijskast gezet, wegens overschot aan teeltareaal in Greenport Aalsmeer, schrijft de gemeente.

De komende 5 jaar richt de gemeente zich wel op de transformatie van glastuinbouw in de Aar- en Amstelzone. Kansrijke tuinbouwbedrijven krijgen de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en voor eventueel vrijkomende bedrijven zal worden gezocht naar een andere functie. Er zal meer focus liggen op de recreatieve sector, bijvoorbeeld in het oude glastuinbouwgebied Noordse Buurt, waar de gemeente op twee na alle bedrijven heeft opgekocht. Een belangrijk deel is al gesaneerd.

In 2012 koos Nieuwkoop voor een andere ontwikkeling van de Noordse Buurt. Eigenaren die ter plaatse hun bedrijf wilden voorzetten, hebben hiertoe de gelegenheid gekregen. Sinds 2012 zijn de aankopen in een stroomversnelling geraakt. De afgelopen jaren heeft de gemeente het verouderde glastuinbouwgebied de Noordse Buurt op twee bedrijven na opgekocht. Voor het gebied wordt nu een inrichtingsvisie opgesteld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin